Σουμάκι

Μπαχαρικά

[Κωδ. 00025 | 20g]
[Κωδ. 00026 | 80g]
[Κωδ. 00408 | 400g]

1.      Το σουμάκι είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται πολύ στην ανατολίτικη κουζίνα. Προέρχεται από τους καρπούς του αειθαλούς θάμνου που ονομάζεται Rhus Coriaria και μπορεί να φτάσει σε ύψος 3 μέτρα. Ανθίζει μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου. Οι καρποί συλλέγονται πριν ωριμάσουν τελείως, αποξηραίνονται και ύστερα αλέθονται οπότε παίρνουμε το σουμάκι. Το σουμάκι περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, από τις υψηλότερες που συναντούνται σε φυτά. Στην λαϊκή (πρακτική) ιατρική, το χρησιμοποιούσαν για να παρασκευάσουν ρόφημα, το οποίο λέγεται ότι είναι αποτελεσματικό σε ελαφρές στομαχικές διαταραχές. Επίσης, έχει ευρεία χρήση σαν βαφή, ειδικά στα δέρματα.

2.      Βέβαια, η βασική του χρήση σήμερα είναι ως μπαχαρικό. Πιστεύεται ότι πρωτο-χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους, οι οποίοι το γνώρισαν στην Αίγυπτο. Η χρήση του διαδόθηκε κατά το Μεσαίωνα. Το σουμάκι έχει βαθύ κόκκινο χρώμα, γεύση ντελικάτη, υπόξινη, αλμυρή, με μια νότα λεμονιού και μια ανεπαίσθητη μυρωδιά ντομάτας. Δεν είναι καυτερό.

3.      Το σουμάκι ταιριάζει πολύ με τα κρέατα, στα οποία προστίθεται συνήθως πριν από το ψήσιμο τους. Ταιριάζει επίσης με το κοτόπουλο και το ψάρι. Εκτός από τα κρεατικά μπορεί να δοκιμαστεί επίσης στις φακές (και γενικά στα όσπρια), στη γέμιση για το κοτόπουλο, σε διάφορες σάλτσες, σε σαλάτες αλλά και με γιαούρτι. Γενικά, το σουμάκι ενισχύει τη γεύση των αλμυρών πιάτων.

Share