Σιρόπι Σταφυλιού / Έψιμα

Σιρόπια Φρούτων

[Κωδ. 00064 | 200ml]

Το σταφυλόμελο-έψιμα παρασκευάζεται από το χυμό σταφυλιού (μούστος) ο οποίος δεν έχει υποστεί ζύμωση. Ο μούστος με το βράσιμο για αρκετή ώρα παραμένει στο 1/4 της αρχικής του ποσότητας και γίνεται ένα πυκνόρευστο σιρόπι – το σταφυλόμελο – έψιμα – πετιμέζι.

Ο μούστος περιέχει βιταμίνες A, B και C, περιέχει μέταλλα όπως κάλλιο, ασβέστιο, φωσφόρο και σίδηρο και αποδίδει 80 θερμίδες / 100 γρ. Ο μούστος περιέχει επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως ρεσβερατρόλη, η οποία βοηθά στην μείωση της LDL χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων. Περιέχει επίσης φλαβονοειδή τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το σταφυλόμελο – έψιμα που διατηρείται εκτός ψυγείου, σχεδόν για πάντα, ήταν μια από τις αρχαίες γλυκαντικές ουσίες. Η γεύση του δεν είναι μόνο γλυκιά αλλά πολύ πιο σύνθετη, με ελαφριά πικρή χροιά. Υπάρχουν ανοιχτόχρωμα και σκούρα σιρόπια ανάλογα με το είδος σταφυλιού που χρησιμοποιείται ια την παρασκευή του.

Διατροφική αξία

Το σταφυλόμελο – έψιμα είναι πλούσιο σε ενέργεια και αποτελεί φυσική πηγή σιδήρου και ασβεστίου. Δεν περιέχει πρόσθετα (συντηρητικά, χρωστικές ή ζάχαρη) και συγκεντρώνει τα περισσότερα θεραπευτικά συστατικά του σταφυλιού.

Χρήσεις

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μουστοκούλουρα, μουσταλευριά, μουστόπιττες κλπ αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και ως έχει σαν σιρόπι πάνω σε τηγανίτες και βάφλες, σε διάφορα dressing και βαλσάμικες σάλτσες σε μαρινάδες κρεάτων και ψαρικών, σκέτο πάνω σε ψωμάκι, σε ροφήματα και άλλα.

Εκτός της χρήσης του στην κουζίνα μας σημειώστε ότι είναι άριστη πηγή σιδήρου και καταπραΰνει το λαιμό.

Share